Page content

Wat kun je doen als je kind niet wil slapen?

De ouders van Sander kwamen bij mij met de vraag: “wat kun je doen als je kind niet wil slapen?”
– “Lieve Sander. Kun je aangeven waarom je zo moeilijk de slaap kunt vatten?”

“Nou om te beginnen vind ik slapen zo zonde van mijn tijd. Er is zoveel leuks te beleven… Ik wil mijn tijd maximaal benutten! En alles leren begrijpen! Daarbij komt dat alle prikkels bij mij heftig binnenkomen en dat zijn er teveel. Ik wil namelijk zo zuiver mogelijk kunnen kijken zien, horen proeven, ruiken.”

– “Lieve Sander, word je daar niet moe van?”

“Nee hoor, soms voel ik me overprikkeld, maar ik heb een andere structuur in mijn hoofd dan anderen. Ik moet een nieuwe manier van ontspannen vinden, dat klopt. Ik heb veel contact met de geestelijke wereld waar ik vandaan kom. Waar ik mijn lessen leer en van geleerd heb tussen de levens door. Ik heb niet zoveel slaap nodig maar wel veel rust en vertrouwen. Het zou me heerlijk lijken om rustig in mijn kamer te zitten met natuurgeluiden om me heen. Dit helpt me ontspannen.”

Wat kun je doen als je kind niet wil slapen?

“Jullie kunnen me structuur en regels aangeven. Zo leer ik mijn eigen weg te volgen. Als ik steeds bezig moet zijn met het zoeken naar de grenzen kan ik niet zoveel ontdekken en ervaren.

Zorg dan wel dat jullie het samen eens zijn over de regels en de grenzen. Zodat ik jullie spanning onderling niet op kan vangen. Die spanning en onduidelijkheid vind ik soms vermoeiend. Het zou kunnen helpen om naar bed te gaan met vaste rituelen. Bijvoorbeeld eerst in bad, daarna in bed de dag bespreken, gevolgd door een boekje lezen samen. Ook zou ik graag een mooie tekening willen hebben van het heelal. Voor aan de muur misschien.”

– “Wat vind je van de manier waarop je ouders samen zijn?”

“Ik heb geluk met jullie als ouders, omdat jullie op een hele mooie manier samen zijn. Jullie hebben respect en een liefdevolle intentie. Een relatie met veel ruimte voor elkaar. Jullie praten en knuffelen veel met elkaar en met mij. Dit schept een hele fijne band waardoor ik nog meer van jullie ga houden.”

Liefde is het allerbelangrijkste in het leven

“Liefde is het allerbelangrijkste uiteraard en de vrijheid van wie je bent, maar als kind heb je het nodig te weten wat er van je verwacht wordt. Nee mag ook nee blijven, als de reden maar aangegeven wordt. En als er ook maar genoeg ja’s tegenover staan, want ik heb een heerlijk leven, ik geniet met volle teugen en houd heel veel van mijn ouders. Zeg dat maar tegen ze!”

– “Dat is mooi om te horen hoor Samuel, geniet maar lekker. Het leven is ook om van te genieten. Je ouders lezen dit gesprek ook snap je?
Wel wil ik je nog zeggen dat slapen ook heerlijk is hoor en de snelste manier is om uit te rusten….en absoluut veilig  hier in Nederland, dus wees niet bang om je over te geven aan slaap.”

Hoe stel jij jouw kind gerust?

Hoe stel jij jouw kind gerust? Doe jij dit met regels en richtlijnen, door middel van complimenten of beloningen? Ik lees het graag als reactie op dit artikel. Zo leren wij en onze kinderen mooi van elkaar 🙂

 

Comment Section

0 reacties op “Wat kun je doen als je kind niet wil slapen?

Plaats een reactie


*