Page content

Hoe zet ik mijn zintuigen op scherp?

Hoe zet ik mijn zintuigen op scherp?
De laatste cursusdag op de Zomerhof begint met een stilte wandeling. Het is een wandeling waarbij iedere dertig meter een van de cursisten zich aansluit in een lange rij. Het is de bedoeling dat we in stilte wandelen. Dat zegt het woord natuurlijk al. Onze zintuigen moeten we allemaal open zetten en ons bewust worden van de natuur om ons heen. Voeten in de grond en aardend lopen. Je mond op slot en de steeds terugkerende gedachten in je hoofd steeds maar weer aan de kant schuiven, met vriendelijke resoluutheid. 

Gedachten opzij leren zetten

Gelukkig wordt het je goed geleerd, die gedachten opzij leren zetten. En die gedachten van mij moet ik vaak opzij zetten… Mijn gedachten gaan alle kanten op, van de was thuis naar of mijn jas goed zit, van mijn werk naar of ik de test wel zal halen.. De mensen die langs ons lopen door het bos en hun hond uitlaten, of aan het wielrennen zijn,…wat zullen zij wel niet denken. Geheel stoicijns lopen daar zo’n 12 volwassenen in hun eigen hummetje in stilte een te zijn met de natuur.

Hoe zet ik mijn zintuigen op scherp?

Ik adem in en ruik de bomen. De wind voel ik langs mijn handen waaien, ik hoor de vogels tjilpen en zie de hond kwispelend voorbij lopen, vrolijk en uitgelaten, met zijn verzorger die mij ietwat verbaasd aankijkt…. Ik kijk voor en achter mij en zie dat ik een onderdeel ben van een lange rij en ik zorg ervoor dat mijn gedachten tot rust komen. Zo loop ik een uur in de rondte. Het is een heel bijzonder gevoel. De tijd lijkt stil te staan. Het voelt alsof ik maar even wandel, maar ongemerkt zijn we bijna anderhalf uur weg geweest.

Een intens monnikengezang klinkt door de ruimte

Na de wandeling kom ik aan op de Zomerhof en heerst er nog steeds totale stilte. In de woonkamer hoor ik de klanken van een mantra. Een heel intens monniken gezang, waardoor het lijkt alsof we in Tibet zijn aangekomen. Het geeft een heel serieuze en serene lading aan het geheel. Iedereen zit met de ogen dicht en neemt de klanken in zich op. Nadat we helemaal tot onszelf gekeerd zijn, zo voelt het althans, gaan we foto’s uitwisselen in kleine groepjes voor de eindtest.

Comment Section

0 reacties op “Hoe zet ik mijn zintuigen op scherp?

Plaats een reactie


*